info@robor.nl

Over ons

De wereld telkens een stukje slimmer en beter maken.

Bij Robor Electronics ontwikkelen we elektronische toepassingen en software om in te zetten voor mens, dier en natuur. Bij elk probleem kijken wij wat we kunnen, en wat we kunnen bedenken. Iets nieuws bedenken en met innovatieve oplossingen komen, daar zijn we goed in. Bij innovatie gaat het ook niet alleen om nieuwe dingen maar ook om slimmere dingen. We willen de werkwijze efficiënter maken dan gisteren.

“Bij alles wat er is, zien we hoe het beter kan, slimmer en praktischer. Daar gaan we mee aan de slag!”

Onze specialisaties zijn dronetechnologie en draadloze communicatiesystemen. Binnen deze specialisaties houden we ons bezig met sensoren, vliegen, detectie, lokaliseren en softwareontwikkeling. Qua drones werken we veelal met het merk DJI, een groot, betrouwbaar en kwalitatief hoogwaardig merk. Allerlei toepassingen en aanvullingen voor deze drones ontwikkelen we wel zelf, denk bijvoorbeeld aan thermische camera’s en software die de toepassing efficiënter maakt.

Het begin van Robor

Na het afronden van de hogere technische school (hts) begon Roger al snel voor zichzelf. Dat begon allemaal met een oplossing voor zijn oom die paarden had. Wanneer de paarden hoog drachtig waren moest zijn oom er ’s nachts vaak uit om bij ze te kijken. De oplossing van Roger kwam in de vorm van een kastje dat een melding gaf wanneer een paard gestrekt ging liggen. Dit was het begin van het geboortemelder- en ontvangersysteem en ook het allereerste begin van Robor IoT. Het geboortemelder- en ontvangersysteem is door de jaren heen doorontwikkeld en uit dit systeem zijn ook de kastjes ontstaan die nu op de vangkooien zitten.

In 1995 is Robor Electronics ontstaan en opgericht door Roger Borre. In 2005 sloot ook Rogers broer Xander zich bij het bedrijf aan. Nu runnen ze samen het bedrijf en hebben ze inmiddels een man of tien in dienst. Ook werken ze regelmatig samen met broer Wouter die als fotograaf een eigen zaak heeft op dezelfde locatie.

Door de jaren heen

In 2012 – de periode dat ook net de drones op de markt kwamen – ging Roger regelmatig paravliegen waarbij hij zelf filmde met een camera. Hieruit is zijn interesse voor drones ontstaan. Omdat de drones die op de markt kwamen van goede kwaliteit waren is Robor Electronics zich bewust niet gaan richten op het ontwerpen van drones maar juist op de toepassingen en oplossingen voor drones. De eerste toepassing die ze ontwikkelden was een gimbal (een stabilisator voor een camera) voor een DJI-drone.

Hierna zijn ze zich meer op de industrie gaan richten, zoals de First Responders (brandweer, politie, defensie). In die periode hebben ze o.a. de warmtebeeldcamera doorontwikkeld en zijn ze zich gaan focussen op het inwinnen van realtime data. Zeker voor de First Responders is het belangrijk dat informatie actueel is en direct binnenkomt. Sinds 2016 zit Robor Electronics in het huidige pand in Bentelo. Een prachtige locatie in het buitengebied mét een eigen testlocatie. In 2018 heeft Robor Electronics samen met Wouter Borre Productions ook de Drone Challenge van Rijkswaterstaat gewonnen. Dit was een unieke challenge waar ze zowel IoT als (zelfvliegende) drones in konden zetten.

Innovatie in Twente

Hoewel de klantenkring van Robor Electronics zich in heel Nederland bevindt zijn ze ook in Twente innovatief bezig. Zo zijn ze o.a. actief betrokken bij TValley, een platform waar verschillende bedrijven, onderzoekers en studenten samen werken aan innovatieprojecten, kennis delen en talent behouden in Twente. Ook zijn ze betrokken bij Space53, een drone-innovatiecluster waar bedrijven, overheden, kennisinstellingen en hulpverleners samen innovatieve oplossingen voor drones bedenken en testen.